חג האושפיזין: לארח ולהתארח בחג הסוכות
תמי לנצוט ליבוביץ
מאז שחר ילדותי, חג הסוכות זכור לי כחג עשיר במשפחה וחברים, מכרים ושכנים, שכולם מגיעים להתארח אצלנו בסוכה, סוכה מוארת וחגיגית. לאורחים בחג הסוכות יש אפילו כינוי משלהם, הלוא הוא האושפיזין, מילה שמקורה בארמית ופירושה כולל שבעה אורחים שונים שעפ"י הקבלה, מגיעים להתארח בשבוע הסוכות. על פי המסורת – כל יום מגיע לסוכתנו אורח חדש. בפועל, מעבר לפן המיסטי של האושפיזין, הם בעצם מסמלים ומהווים את כלל חברינו ויקירינו אותם אנו מארחים באהבה.
הכנסת אורחים היא ערך חשוב בכל חג יהודי ולפי המצווה יש לדאוג לארח את עם ישראל מכל קצותיו – את הקרובים לנו, את העובדים עבורנו ואתנו, גברים ונשים בכל הגילאים וגם אלו שלא שפר עליהם מזלם בקהילה. הרמב"ם אמר לקראת חג הסוכות על מצוות השיתוף בחג:
"מי שנועל דלתות חצרו ואוכל ושותה הוא ובניו ואשתו ואינו מאכיל ומשקה לעניים ולמרי נפש, אין זו שמחת מצווה אלא שמחת כריסו."
אירוח של אנשים שונים מכל קצוות הקהילה והיישוב, מכרים רחוקים ומשפחה קרובה, מעלה צורך בכללי נימוס והתנהגות שיכלו עלינו לאירוח בסוכה, במיוחד אם אתם מתכננים לתחזק סוכה מרשימה ומארחת במשך שבעה ימים:
למה חשוב להתייחס בשבוע הסוכות על מנת לייצר בביתכם הארעי בסוכה חווית אירוח מקסימה ונעימה?
- הכינותי מראש: אחד הקשיים בהגשה ואירוח בסוכה נובע מהתנועה המתמשכת בסוכה. אופי החג הוא כזה שאין שעה אחת ואין ארוחה אחת במהלך השבוע אלא אורחים שמגיעים בכל שעות היום. הדרך להתגבר על כך היא להכין דברים מראש שניתן לחמם במקום, להגיש מיד או במהירות יחסית. זכרו! לבלות זמן ממושך במטבח כשהאורחים שלכם מחכים נוגד את כללי הנימוס. מארחים צריכים להיות נוכחים ולקחת חלק בחוויה עצמה לא רק מאחורי הקלעים. הכינו פירות חתוכים, עוגות קפואות או מוכנות מראש שקל להוציא ולחתוך, צלחת גבינות ומאפים שקל לחמם ולהגיש וכו'. כך תוכלו לצאת מהמטבח ולבלות את הזמן עם האורחים שלכם שרוצים בחברתכם!
- פתרונות הגשה: הדבר האחרון שאתם רוצים הוא למצוא את עצמם ברדיפה אינסופית אחרי שטיפת כלים ומדיח במשך שבוע ימים. בימינו, יש מבחר ענק של כלים חד-פעמיים, מקסימים ויוקרתיים, המגיעים בשלל צורות וחומרים, נייר, פלסטיק ואפילו חומרים מתכלים שניתנים למחזור כך שגם המצפון שלכם נשאר שקט.
- שמרו על שיחה ערה וזורמת: אחד מהכללים של שיחה מסביב לשולחן כולל תכנון מקומות ישיבה בהתאם: לא להושיב בני משפחה אחד ליד השני כדי לא לייצר שיחות אישיות וערבוב בין הגורמים המוזמנים כדי למנוע קליקות. בסוכות זה לא תמיד אפשרי בגלל האופי הדינמי של האירוח שמשתנה אך עליכם בכל זאת לשים לב שאתם מציגים את כל האורחים בשם, קרבה ואם אתם רואים לנכון מקצוע או עיסוק. כדאי לציין גם אם יש מכנה משותף או עיסוקים משותפים שאתם יודעים שהאורחים שלכם חולקים וכך לייצר שיחות ספונטניות גם בלי נוכחות מלאה שלכם בכל רגע ושיח.
- שאתם מתארחים: רוב הסיכויים שתזכו בחג לארח וגם להתארח! כשאתם בצד ההפוך כאורחים, שימו לב לכמה כללי ברזל שיעזרו לכם למנוע אי-נעימות ותסכול; אם אתם מביאים מנה מבושלת, כדאי להתקשר לשאול – אולי אתם מכינים פסטה ברוטב שמנת והמארחים בכלל מכוונים לערב בשרי, "על האש"? או אולי יש אלרגיות או העדפות כשרות שעליהם כדאי לדעת מראש? שווה להשקיע בשיחה לפני ההכנה כדי לא לבזבז את זמנכם או חלילה להביא מנה שלא תיאכל.
אם אתם מגיעים עם חבורה גדולה של ילדים או אנשים, יהיה נהדר להתקשר ולשאול אם צריך משהו נוסף כמו כלים, כסאות נוספים וכו', דרך מעולה להקל על המארח וגם להכין אותו לבואכם.
בחג הסוכות, זה רעיון לא רע בכלל להביא עוגה או חבילת מאפים ארוזה ואטומה - גם אם היא ממאפייה או שנרכשה טרייה! בשל אופי החג, יכול להיות שהמארח שלכם יבחר להגיש את המנה יום אחרי, אם כשתגיעו השולחן כבר יהיה עשיר ועמוס.
כמו בכל אירוח, צלצלו או כתבו לאחר ההתארחות, זו דרך מעולה לגרום למארח שלכם תחושה נהדרת וחגיגית!
מעבר לכללים ולחוקים, אין יותר חשוב מיחס חם, מלבב ומחבק לאלו שעלו לרגל לסוכתכם. חיבוק ולחיצת יד חמה, חיוך אוהב ודרישת שלום אמתית, גם אחרי מספר ימים של אירוח אינטנסיבי – כל אלו יגרמו לאורחים שלכם להרגיש רצויים ואהובים!
שיהיה לנו חג סוכות שמח ומלא אור!
אם נהניתם לקרוא על כללי נימוס נכונים להתנהלות בחג, אתם מוזמנים לשאול אותי שאלות וכן להתעדכן בסדנאות ובפגישות האישיות שאני מקיימת ולרכוש אחד מרבי המכר שלי בעברית: http://www.tll.co.il/?lang=il&category=131