טלפון: 03-6913545


חודש רמאדן 2024

  חודש רמאדן  2024

חודש רמדאן – חודש הקוראן
תמי לנצוט ליבוביץ  

חודש רמאדן הוא החג החשוב והקדוש ביותר בשנה המוסלמית החודש בו הורד הקוראן ממרומים למען יביא לאנשים הדרכה ואותות נהירים המעידים על דרך הישר ועל הישועה. עבור מוסלמים, זהו חודש של התבוננות פנימית והתקרבות לאל. מיום ראשון ה 10 במרץ בערב 2024  ועד ערב ה- 9 באפריל שנה זו, במשך חודש ימים שלם. הנוהג הוא לצום במשך כל היום, צום המתחיל בזריחה ומסתיים בשקיעה. את הצום שוברים בארוחה חגיגית, רבת משתתפים, חברים, משפחות  ואורחים. בחג זה מקשטים את הכפרים והערים, מתקיימים פסטיבלים, מופעים הצגות וערבי שירה. במשך כל החודש  הצמים ממשיכים ללכת לעבודה, ללימודים למרות הצום הקשה, ותנאי מזג האויר הקיציים החמים בתקופה. בחודש זה נהוג  לברך מכרים, חברים ועובדים בברכת 'רמדאן כרים', 'Ramadan Kareem' או ' רמאדן מוברכ' 'Ramadan Mubarak'שפרושו: צום קל ונפלא. ובברכה זו לכבד ולהעריך כל אזרח בעל אמונה כזו או אחרת. ולשים לרגע את הדעה הפוליטית האישית שלנו בצד.ולזכור לברך בנימוס את מליון וארבע מאות אזרחי ישראל המוסלמים  המציינים החל מהיום את חודש זה. 

לוח השנה המוסלמי מבוסס על מחזור ירח. הלוח הוא בן 354-355 יום, לפי שניים עשר מחזורי ירחלחגים ולמועדים המוסלמים אין עונה קבועה והם משתנים לפי עונות השנה. צום הרמדאן זז עם לוח השנה, דבר המקשה במיוחד על הצמים.

חודש הרמדאן (בערבית: רמצ'אן) מקור שמו קרוב למילה הערבית "רמץ" - שם החודש מרמז על היותו חודש קיצי חם (מקור השם בתקופה שבה הערבים השתמשו בלוח שמשי ולא בלוח ירחי).

בחודש הזה מאמינים כי מוחמד התחיל לקבל את הפסוקים של הקוראן על ידי המלאך "ג'בריל", (גבריאל) מוחמד כתב את הקוראן במשך חודש שלם מבוקר עד ערב, ללא אוכל ושתייה ומכאן נובע מנהג זה.

מטרת הצום:
על-פי הסורה (הפרק) בקוראן, המטרה היא להפוך את המוסלמים למאמינים אדוקים יותר. לאסלאם חמש מצוות: האמונה באל אחד (שמוחמד הוא שליחו), תפילה חמש פעמים ביום, הצדקה, הצום והעלייה לרגל לח'אג' במכה.

נוהגי הצום:
בחודש זה צמים המוסלמים מדי יום מעלות השחר ועד השקיעה. במהלך היום נאסר לאכול, לשתות, לעשן, לקים יחסי מין, על המוסלמים להקפיד במיוחד שלא לרכל, להמר ולבצע חטאים מוסריים במהלך החודש  הקדוש. פותחים את הצום בכל יום עם עלות השחר בערך בשעה ארבע לפנות בוקר עם ארוחת "הסחור", ארוחה קלה ואנרגטית המכילה גבינות, שמנת חלבה ותמרים. את הארוחה המפסקת "הפטור", פותחים באכילת תמר ורק לאחר מכן מתחילים הארוחה והשתייה. מקנחים את הארוחה עם הרבה ממתקים ומנות קינוח עשירות בסוכר.

 לכתבה נוספת ומפורטת על נוהגי החג :     http://www.tll.co.il/?lang=il&category=blog

חייבים בצום:
בצום הרמדאן חייב כל מוסלמי בוגר (שהגיע לגיל 13).גברים ונשים כאחד.פטורים מהצום: חולים, מבוגרים ברמה של זקנה מתקדמת, נשים מניקות ובהריון ומי שהולכים בדרך (בהלכה המוסלמית המודרנית - דרך של למעלה מ-80 ק"מ, אם מדובר בנסיעה). אלה שפטורים מהצום חייבים להשלים את ימי הצום שהחסירו במועד מאוחר יותר.

לילת-"אל-קדיר":
מאמנים כי מדובר בלילה אחד מבין עשרת הלילות של רמדאן. יש כאלה שמאמינים כי מדובר בלילה ה- 27. מדובר בלילה שבו ירד הקוראן על הנביא מוחמד, מוסלמים מאמינים כי ישנן תכונות מיוחדות לזהות את לילה "אלקדר", אחד מהסימנים הוא שהשמיים תמיד נקיים מעננים, ובדרך כלל מזג האוויר מאוד נעים. בנוסף לכך באותו לילה מאמינים כי מדובר בשלום זמני בכל העולם שבאותו לילה אין הרג, אונס, מעשה גניבה, וכל דבר רע אחר.

בעשרת הלילות האחרונים של רמדאן נוהגים המוסלמים להישאר במסגדים עד ה"אזאן" עם עלות השחר, זאת במטרה להתקרב יותר לדת ולטהר את הנפש מהחטאים, ולקבל ברכה מאלוהים בגלל המאמץ וההתקהלות ההמונית הרוחנית במסגדים באותם לילות.

נימוסים וברכות בחודש זה:

הסתכלו סביבכם, תתיחסו, תעריכו ותברכו כל מוסלמי בברכה:  רמדאן מובארכ رمضان مبارك (רמדאן מבורך) או רמדאן כרים رمضان كريم.

חודש זה הוא לא חג, הוא חודש ימים של צום שכוונתו היא, התבוננות פנימית ורוחנית כך שלא נהוג לברך ב"חג שמח".

רמדאן הוא חודש, כ-30 יום  דומה ל "עשרת ימי תשובה" ביהדות, בין יום ראש השנה ליום כיפור. הערכים המרכזיים הם סולידריות, משפחתיות, קהילה ואמפתיה,

וצדקה - אחת המצוות המרכזיות היא צדקה – שמכונה "זכּאה" (زكاة). כל מוסלמי חייב להפריש מכספו לצדקה, ויש נוסחאות מסודרות לחישוב מה הסכום – כ-2.5% מחסכונותיו הכלליים.

לסיום: חג "עיד אל פיטר":عيد الفِطر 

לאחר תום הרמדאן חל (עיד אל-פיטר), חג שנמשך שלושה ימים ובו בהחלט אפשר לברך عيد سعيد (עיד סעיד)

 "כול עאם ואנתום בח'יר", "שנה טובה" - מברכים האנשים זה את זה בפרוס עיד אל פיטר, חג המסיים את חודש הרמדאן.

 חג  קדוש זה הוא הוא אחד משני החגים העיקריים באיסלם, הוא מכונה: "החג הקטן", מכוון שהוא קצר ביום מחג העיקרי " עיד אל אדחא"- חג הקורבן.

ראה: http://www.tll.co.il/?lang=il&category=articles&subcat=78&pageart=92

 'עיד אל פיטר' מסמל, מחילה, אחווה ושלום; חג שבו מיישבים סכסוכים ומחלוקות ומתחילים דף חדש ונקי.

בחג זה נוהגים המוסלמים לערוך ארוחות חגיגיות, להתלבש היטב ולבקר קרובי משפחה, לאכול מתוקים רבים , שהמאכל המאפיין את חג זה הוא האתעייף, בצק מיוחד הממולא שקדים, אגוזים וכל טוב, או לחילופין ממלא בגבינה וכל זאת טבול ברוטב מתוק מתוק סמל לשנה מתוקה ופלאה.

 

         


© כל הזכויות שמורות לתמי לנצוט ליבוביץ